Sodan traumaa hoidetaan leikillä ja naurulla
DACHSER ja terre des hommes pyrkivät auttamaan ukrainalaisia lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan selviytymään sodan aiheuttamista traumoista.
Kateryna työskentelee Ukrainassa auttaakseen lapsia ajattelemaan jotain muuta kuin sotaa ja levittämään iloa leikin kautta. Hänen tavoitteenaan on auttaa lapsia unohtamaan sota hetkeksi ja pitkällä aikavälillä käsittelemään kärsimiään traumaattisia kokemuksia. Kateryna on lastenpsykologi ja traumaterapeutti. Kuvissa näkyy hänen työnsä Ukrainan itä- ja eteläosista Luhanskista, Donetskista, Zaporizhzhyasta ja Khersonista evakuoitujen lasten kanssa. Ryhmäistunnoissa keskitytään leikkiin ja liikkeeseen. Kateryna käyttää soittimia, kuten huiluja ja rumpuja, sekä ilmapalloja, muovailuvahaa, tasapainoharjoituksia ja hyppyjä lasten tunteiden vakauttamiseksi. Hoitoihin liittyy joskus suuri riski, sillä taistelutoimet tapahtuvat usein terapiaistuntojen välittömässä läheisyydessä. Tämä koskee myös Kryvyi Rihin kaupunkia, jossa Kateryna työskentelee ja missä hyökkäyksiä on kohdistettu infrastruktuuriin, energiahuoltoon, siviililaitoksiin ja jopa kouluihin.
Kateryna on osa 20 terapeutin tiimiä, jotka tarjoavat psykososiaalista tukea sodan ja väkivallan aiheuttamien akuuttien traumojen ja stressireaktioiden hoitoon. Tiimin jäsenet tulevat Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Saksasta ja Alankomaista. Viimeisten viiden kuukauden aikana he ovat tarjonneet yli 650 tuntia yksilöterapiaa ja 150 tuntia ryhmäterapiaa sekä suorittaneet 30 koulutusta verkossa ja kasvotusten. Terapeutit pitävät tiedon jakamista paikallistasolla erittäin tärkeänä varmistaakseen, että hoito on mahdollisimman tehokasta. Kysyntä on monin paikoin suurta, joten tilaisuuksia järjestetään useissa paikoissa. Samaan aikaan Ukrainan tilanne on hyvin epävakaa, ja hoidon tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Terre des hommes muokkaa jatkuvasti hankkeen toimintoja yhteistyössä paikallisen hankekumppanin Vostok SOS:n kanssa, jotta apu vastaa parhaiten kyseisen hetken tarpeita.
Humanitaarista apua vaikeissa olosuhteissa
Yli 14,7 miljoonaa ihmistä on jo joutunut pakenemaan Ukrainan sotaa. Heistä noin 8 miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia. Perheet kokevat vakavaa stressiä sodan ja pakenemisen seurauksena: he ovat joutuneet jättämään kotinsa, etsimään turvaa muualta ja kokeneet usein väkivaltaa. Perheenjäsenet saattavat myös joutua eroon toisistaan. Yksi sodan seurauksista onkin, että monet ihmiset joutuvat uuteen sekä turvattomaan ympäristöön ja läheiset ihmissuhteet katoavat. Näissä äärimmäisissä olosuhteissa on puutetta psykososiaalisesta ja terapeuttisesta avusta, jota tarvittaisiin kipeästi traumaattisten kokemusten käsittelyyn. DACHSER on tukenut lasten avustusjärjestön terre des hommesin toimintaa Ukrainassa elokuusta 2022 lähtien.