Kestävän yhteiskunnan puolesta: Yhä useammat kansalaisjärjestöt toimivat ympäri maailmaa
Globalisaation myötä kansainvälisesti verkottuneilla kansalaisjärjestöillä (non-governmental organization, lyh. NGO) on yhä tärkeämpi rooli. DACHSERin yhteistyö lasten avustusjärjestö terre des hommesin kanssa osoittaa, kuinka yritys voi tukea kansalaisjärjestöä pitkällä aikavälillä.
Ympäristönsuojelu, ihmisoikeudet, yhteiset kehityshankkeet, muuttoliike, syrjinnän torjunta; kansalaisjärjestöjen merkitys yhteiskunnalle on suuri. Valtioista ja hallituksista riippumattomina ne puolustavat sosiaalisia, sosiaalipoliittisia tai ympäristökysymyksiä. Koronaviruskriisi tekee kansalaisjärjestöjen työstä kiireellisempää, koska kehitysmaiden humanitaarinen apu on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Tämä on haaste monille tällaisille järjestöille, koska niiden työtä vaikeuttavat usein matkustuskiellot sekä vaikeat työolot ja hygieniatoimenpiteet kohteessa. Lisäksi monet lahjoittajista ovat vähemmän halukkaita tekemään niin kriisin aikana. Ja kuitenkin kansalaisjärjestöt ovat riippuvaisia juuri tästä, koska jäsenmaksujen lisäksi lahjoitukset ovat niiden pääasiallinen rahoituslähde. Avoimuus organisaation kassavirrassa ja siinä, mitä se saavuttaa näillä varoilla, on nyt entistä kriittisempää avunantajien luottamuksen vahvistamiseksi. Monet kansalaisjärjestöt kertovat lahjoittajilleen säännöllisesti lehdistötiedotteilla, uutiskirjeillä tai verkkosivustollaan yksittäisistä hankkeista ja varojen käytöstä. Kansalaisjärjestöjä valvovat myös tilintarkastusyritykset ja veroviranomaiset varmistaakseen, että ne käyttävät lahjoituksia oikein. Berliinissä sijaitsevan säätiön Deutsches Zentralinstitut für soziale Fragen (DZI) "lahjoittajatunnus" auttaa luomaan lahjoittajiin entistä suuremman luottamuksen. Tunnus takaa, että asianomainen kansalaisjärjestö on luotettava ja että heidän tekemänsä työ on kunniallista.
DACHSER tukee terre des hommes -järjestöä
Arvioiden mukaan tällä hetkellä maailmassa on kymmeniä tuhansia kansalaisjärjestöjä, jotka tarjoavat sairaanhoitoa kriisialueilla, huolehtivat pakolaisista, tukevat mikroyrityksiä käynnistysvaiheessa ja paljon muuta. Yksi johtavista lastenavustusjärjestöistä on terre des hommes. Saksassa vuonna 1967 perustettu järjestö suojelee lapsia orjuudelta ja hyväksikäytöltä, huolehtii sodan, väkivallan ja hyväksikäytön uhreista sekä tarjoaa lapsille koulutusta. Saksan terre des hommes tukee tällä hetkellä 386 projektia ympäri maailmaa. Kansainvälinen logistiikkatoimija DACHSER on tukenut terre des hommes -hankkeita Etelä-Aasiassa, Eteläisessä Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa vuodesta 2005. Terre des hommes toteuttaa "auttamaan ihmisiä auttamaan itseään" -periaatetta noudattaen paikallisia avustushankkeita parantamaan pysyvästi lasten ja muiden elämää heidän kylissään. "Globaalina logistiikkayrityksenä meillä on ympäri maailmaa toimintaa, joka tuo ihmiset, markkinat ja tuotannon lähemmäksi toisiaan. Kaikki eivät kuitenkaan pääse kokemaan globalisaation etuja. Meidän vastuullamme on puolustaa näitä ihmisiä ja parantaa heidän elinolojaan”, kertoo DACHSERin pääjohtaja Bernhard Simon.
Jatkamalla sopimusta terre des hommesin kanssa vuoteen 2025 asti DACHSER tukee Pohjois-Intian Biharin osavaltiota sekä hankkeita New Delhissä ja Uttar Pradeshissa. Ingrid Mendonca koordinoi Saksan terre des hommes -avustusprojektia Uttar Predeshissa ja on innostunut paikallisten sitoutumisesta varsinkin nyt koronaviruspandemian aikana. "Nuorisoryhmät eivät tue vain omaa yhteisöään, ompele maskeja ja hanki ruokaa, vaan he ovat myös yhteydessä nuoriin muissa kylissä, alueilla, jopa osavaltioissa ja järjestäytyvät", Ingrid Mendonca sanoo. "Heidän sitoutumisensa tilanteen parantamiseen on inspiroivaa."
Globaalina logistiikkayrityksenä meillä on ympäri maailmaa toimintaa, joka tuo ihmiset, markkinat ja tuotannon lähemmäksi toisiaan. Kaikki eivät kuitenkaan pääse kokemaan globalisaation etuja. Meidän vastuullamme on puolustaa näitä ihmisiä ja parantaa heidän elinolojaan.
Myös DACHSERin työntekijät hyötyvät työnantajan sitoutumisesta sosiaaliseen vastuuseen ja voivat tukea terre des hommes -projekteja paikan päällä. Esimerkiksi: DACHSERilla työskentelevä Melanie Diem, Team Leader Project Management, koordinoi terre des hommesin ja DACHSERin kestävyyshanketta Livingstonessa, Sambiassa. DACHSER Young Professionals ja terre des hommes -verkoston opiskelijat osallistuivat projektiin. ”Osallistujien sitoutuminen asiaan oli erittäin vaikuttavaa. DACHSERin työntekijöillä on mahdollisuus uppoutua kansalaisjärjestön työhön, johon he eivät ehkä muuten koskaan pääsisi tutustumaan”, Melanie Diem kertoo.
Erityistä sitoutumista
DACHSERin ja terre des hommesin kumppanuus osoittaa, että yhdessä kaupallinen yritys ja kansalaisjärjestö voivat saavuttaa hämmästyttäviä asioita. "Yhteistyömme DACHSERin kanssa on meille erityisen arvokasta ja tärkeää, koska siihen liittyy valtava henkilökohtainen sitoutuminen sekä avoin ja rehellinen vuoropuhelu", kertoo Stephen Stolze, terre des hommesin varainhankintaosaston johtaja. "DACHSERin työntekijät ja erityisesti pääjohtaja Bernhard Simon ovat vahvasti mukana DACHSERin rahoittamissa terre des hommes -hankkeissa. He haluavat tietää, miten paikan päällä olevat ihmiset voivat ja missä määrin DACHSERin tuki auttaa parantamaan paikallisten ihmisten elinoloja." Vuonna 2018 DACHSERin sitoutuminen tunnustettiin Saksan CSR-palkinnolla "Yhteiskunnallinen osallistuminen" -kategoriassa. Yhteistyö kansalaisjärjestöjen kanssa tekee DACHSERista edelläkävijän, koska vain harvat yritykset Saksassa tukevat kansainvälisesti aktiivisia kansalaisjärjestöjä. "Erityisesti suurempien, kansainvälisten yritysten tulisi ottaa vakavasti huomioon YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta ja tukea näitä alueita koskevia hankkeita niin kauan kuin mahdollista", Stephan Stolze sanoo.